Rijst-Pasta

Pittige kikkererwten of linzen voor 2-3 personen

1 blik  kikkererwten of linzen
1 teentje knoflook (voor de liefhebbers)
1 flinke ui
1 bak paddenstoelen
2 of 3 plakjes zongedroogde tomaatjes, klein gesneden of geknipt
1/4 paprika
3-5 eetlepels noten-olijf- of zonnebloemolie en/of boter.
1/2 theelepeltje  sambal manis (niet vegetarisch) of Sambal oelek, dat is wel vegetarisch, 
1 eetlepel gedroogde nasi of bami kruiden
peper, zout, kruiden, bijv. basilicum of tuinkruiden.

Bak de gesnipperde ui met zout en peper in de olie , of in olie met wat boter (voor de lekkere smaak) goudgeel. Voeg daarna de blokjes paprika toe en na een paar minuten de paddestoelen. Als deze een lichtbruin kleurtje hebben de kikkererwten of linzen en de stukjes tomaat erbij doen met de gewelde nasikruiden. Steeds omscheppen en alles in 4-6 min. bakken samen met de sambal. Vlak voor het opdienen wat basilicum over de groenten strooien.

Opdienen met rijst of pasta.
Daarbij een salade met een dressing en stukjes ananas of perzik.


Een lekkere dressing is:
3 eetlepels yoghurt
1-2 eetlepels mayonaise
1-2 eetlepels ananassap (of perziken sap)
een mespuntje mosterd
een snufje tuinkruiden (die voor dipsaus is erg lekker)

Glutenvrije Penne of Fusille voor 2-3 pers. 20 min. bereidingstijd.

1 pak Penne of Fusilli, of gewone pasta
2 rijpe tomaten
1/4 prei
1 klein uitje
1/2 paprika
1-2 plakken tofu in blokjes snijden
1 eetlepel nassi of bamikruiden OF; 
1/2 theelepeltje sambal, oelek is glutenvrij, manis niet.
1 mespuntje bonenkruid, of basilicum
1 glutenvrij bouillonblokje
2 eetlepels of meer tomatenpuree, of tomatenpulp uit pakje. Voor de mooie rode kleur. Is de saus te dik dan een beetje water erbij doen.
nootmuskaat, olie en/of boter, zout en peper en naar smaak 1/2 teentje knoflook.

Erbij:
Spinazie, 300 gr. vers of 1 pakje diepvries. Of een frisse salade.

Kook de penne of fusilli, ongeveer een half pak, 3 min. langer dan op het pak staat in water met zout of een bouillonblokje. (Glutenvrije pasta is stug)
Bak eerst de blokjes tofu in 3 min met peper en zout, haal het direct uit de pan. Bak daarna de prei/ui met zout en peper goudgeel. Voeg daarna de in stukjes gesneden tomaten en de paprikablokjes of reepjes toe. Doe de laatste 2 minuten de tofu er weer bij.Strooi wat kruiden over de pasta.

Verse spinazie kan 3-4 minuten meegebakken worden, af en toe omroeren.Laat gekookte spinazie goed uitlekken en maak ze een beetje aan met maizena of aardappelzetmeel en nootmuskaat.  De gekookte spinazie apart serveren, of er vlak voor het opdienen er doorroeren. 

Rijstof pasta  met pittige groenten voor 1-2 personen. Bereidingstijd 15 min.

Ingrediënten:

Witte, bruine of notenrijst, of pasta (glutenvrij)
1 bakje champignons
1 potje sperziebonen of worteltjes
1 eetlepel gedroogde nasi- of bamikruiden, (laten wellen in 2 eetlepels heet water)
of: 1/2 theelepeltje sambal, manis is niet glutenvrij, oelek is wel glutenvrij
1 ui
1/4 paprika
1-2 plak tofu
fruit, vers of uit een blikje
4 eetlepels olie en/of boter


Kook de rijst of pasta volgens de gebruiksaanwijzing. en bak intussen de in blokjes gesneden tofu goudgeel, schep deze na 3 min. uit de pan en bak in de olie of boter de fijngesneden ui, voeg daarna de gesneden champignons toe en de blokjes paprika. Kort bakken. De laatste minuten de uitgelekte boontjes of worteltjes en de tofu er weer bijdoen.

****************

Groentelasagne: grote ovenschaal of 4 kleintjes

Ingrediënten (4 pers.): bereidingstijd 30 min.

300 gr.           wortelen
300 gr.           Broccoli
15                  sperzieboontjes
½                   paprika rood of geel

Of een zak gemixte groenten (diepvries)
1 pakje          vegetarisch  gehakt  
                      zout, nootmuskaat en peper
4-6                 tomaten in plakjes gesneden
1                    preitje of een ui
4-6 el.            olie of margarine
14-16             gewone of glutenvrije lasagnevellen 
½                   theelepeltje basilicum

Voor saus 1:
30-40 gr.      boter
30-40 gr.      tarwebloem of glutenvrije bloem
ong. 1/2       liter melk      
200-250 gr.  geraspte kaas (extra belegen) of andere pittige kaas

Voor saus 2:
2 bekertjes kookroom zachtjes opwarmen
200-250  gr. geraspte kaas (extra belegen) er in laten smelten, of andere pittige kaas

Van saus 1/3 overhouden voor bovenop!



Bereiding: ·
Voor zachte glutenvrije lasagnevellen: 15 min. voorkoken in ruim water met wat zout en boter, daarna spoelen met koud water en erin laten liggen (wel even de vellen lostrekken)
Gewone lasagne korter voorkoken of overslaan.

Intussen de groenten en de helft van de prei fijnsnijden en  ong.12 min roerbakken of koken. Het vegetarische gehakt rul bruin bakken met wat zout en kruiden
Tomaten in een andere pan met de helft van de fijngesneden prei en wat peper bakken en bestrooien met kruiden.
.
Saus 1: boter smelten, de bloem erdoor roeren en de koude melk erbij schenken. Beetje zout en nootmuskaat toevoegen. De kaas beetje bij beetje toevoegen, al roerend tot een saus koken. Yoghurt dikte, af en toe proeven of er genoeg kaas in zit.

Saus 2:
2 bekertjes kookroom zachtjes opwarmen
200-250  gr. geraspte kaas (extra belegen) er in laten smelten, of andere pittige kaas

De ovenschaal (of schaaltjes) licht met boter inwrijven. Daarop een laagje lasagnevellen en bedekken met de helft van de gebakken tomaten, daarop de groentemix. Overgieten met 1/3 deel van de kaassaus. Daarop het rul gebraden vegetarische gehakt.
Weer een laagje lasagnevellen, die bedekken met de overgebleven tomaten en groenten en wat kaassaus. Als laatste een laagje lasagne. Zorg dat de bovenste lasagnevellen helemaal bedekt zijn met een dun laagje kaassaus tegen het uitdrogen. Eventueel nog dunne plakjes kaas erop leggen.
In een voorverwarmde hete luchtoven warmen op 200 gr. ca. 40 minuten.

**************

Frisse Macaroni salade

Voor 4-6 personen (voorgerecht)

130       gr. elleboogjes macaroni, of glutenvrije macaroni
1           flinke plak tofu, met paprika poeder, kerriepoeder, peper en zout lichtgeel gebakken en afgekoeld
1/3        rode of groene paprika
50        gr. belegen of oude kaas
2          flinke augurken
6-8       eetlepels slasaus (meer mag ook, dat maakt het lekker fris en smeuïg)
4          schijven ananas uit blik
5-6       eetlepels sap van de ananas

Kook de gewone macaroni ongeveer 7 minuten in ruim kokend water met zout. Glutenvrije macaroni 5-7 minuten langer koken, die is nogal stug.
Direct afgieten in een vergiet en spoelen met koud water.

Tijdens het uitlekken van de macaroni, alle ingrediënten in fijne blokjes snijden en de slasaus en het sap er doorheen roeren. Na een kwartiertje mengen met de uitgelekte macaroni. De salade minstens 3 uren in de koelkast zetten. Na 1 dag is het nog lekkerder!

Voor vleeseters ook lekker met, blokjes boterhamworst of ham, of een restje gebraden kip!

FOTO VOLGT NOG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten