Hapjes

Gevulde champignons. 




Oven op 200-220 gr. bereiding 10 min. Baktijd tussen 12-15 minuten.
Gebruik 1-2 stuks voor een amuse. Als voorgerecht gebruik je 3-4 stuks met wat sla. Ook heel erg lekker bij allerlei gekookte groenten zoals spinazie, andijvie of bloemkool bijvoorbeeld.
Neem wat grotere champignons, met een hoedje van 4-5 cm. Draai of snij de steel er uit en hol indien nodig de bol nog wat uit, zodat er wat in kan. Bij het vullen niet te ver boven de rand komen, als de kaas smelt, loopt er altijd wat uit.
Olie met een kwastje de hoedjes heel licht in, bijv. met noten- sesam- of rijstolie. Champignons zijn poreus, dus niet blijven smeren! Zet ze op hun kop op een bakblik.



Vul de holte met de in stukjes gesneden steeltjes en een klein beetje pesto of tomatentapenade en kaas. Met roomkaas, belegen kaas, of wat smeerkaas is ook heel lekker. Meng de smeerkaas bijv. met wat paprikapoeder of tuinkruiden. Bovenop wat walnootstukjes, pijnboompitjes en/of sesamzaadjes. Haal ook daar heel luchtig het oliekwastje overheen voor een mooi bruin kleurtje.
Neem een niet al te pittige kaassoorten als vulling, door de hitte kan dat erg bitter gaan smaken!


******************

Geroosterde sneetjes stokbrood (niet glutenvrij!)


 Lekker voor bij de borrel of ander drankje zijn geroosterde sneetjes (stok)brood.
Smeer de boven en onderkant licht in met noten- olijf- of zonnebloem olie. Beleg de sneetjes met:
Banaan en een streepje balsamico, honing of appelstroop. Kaas met daarop wat pesto, tomatentapenade, of een plakje tomaat. Een paar reepjes paprika op een plakje tofu, met wat pesto. Annanasstukjes met kaas en wat basilicum snippers, je kan bijna alles combineren. Probeer maar eens uit. Onder de gril 3-6 minuten roosteren tot de sneetjes brood goudgeel zijn.
Blijf erbij, want het verbrandt snel!


********************



Spinazie of andijvie taartje, voorgerecht

Dit is wat bewerkelijker, reken op 30-40 minuten

6-10 eetl. uitgelekte, gehakte spinazie of andijvie (gaar)
6-10 fijngehakte paddenstoelen
1 klein uitje, fijngehakt
2-4 eetl. geraspte pittige kaas
3 eetl. geraspte kaas voor bovenop
1 eetl. groentepoeder of aardappelmeel  (om de groenten aan te maken)
4-5 velletjes diepvries bladerdeeg
Snufje zout, peper en paprikapoeder
Beetje melk of losgeklopt ei

Zacht  kwastje
4-5 taartvormjes 12 cm, 

Laat de velletjes bladerdeeg op hun papiertje ontdooien.
Meng intussen de groentepoeder of aardappelmeel met de spinazie of andijvie. Bak de ui en de paddenstoelen lichtbruin met de rest van de kruiden. Meng de spinazie, of andijvie en de kaas er door heen. Nog1 min laten sudderen

Vet de vormpjes in, bekleed ze met het bladerdeeg tot de rand.
Prik wat gaatjes in het deeg met een vork. Vul de vormpjes met het groentemengsel. Van de overgeschoten deegstukjes weer een plat lapje maken, en smalle reepjes snijden voor bovenop.
Smeer wat melk of losgeklopt ei over de bovenkant
Strooi de rest van de kaas over de taartjes. Oven op 200 gr. in 18-25 min lichtbruin bakken.Of volg gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bladerdeeg!

************
Totilla's en wraps (van maismeel zijn ze glutenvrij) of glutenvrij te koop bij reformwinkels.


Ze kunnen gevuld worden met allerlei soorten groenten, kaas, tofu, pesto paprika ui, prei, pepertjes, gebakken paddestoelen enz. enz.
1.Laat de (gare) groenten heel goed uitlekken en maak het desnoods aan met wat aardappelmeel of maizena.
2. Bak de ui, prei, tofu, champignons, paprikablokjes, prei, pepertjes enz. van tevoren in wat olie goudgeel.

Lekkere combinaties zijn:
Spinazie met oude kaas en paddenstoelen met  ui.
Blokjes tofu, met  ui of prei  aangevuld met stukjes tomaat en een scheutje chili-saus.
Andijvie of brocolli met ui, blokjes paprika en pijnboom pitjes.
Bonen met paprika, ui, tomaat en kaas. Alle combinaties zijn lekker..

De bakplaat met olie insmeren. De bovenkant van de wraps of tortilla's dun insmeren met pesto of tomaten tapenade. De gewenste vulling komt daar bovenop. 8-12 min. bakken in een hete oven, direct daarna dichtvouwen en met een prikker vastzetten, serveren met een gemengde salade, rijst of macaroni.

********************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten