Linzen / Kikkererwten 2-3 personen
Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en
proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel
gezonde mineralen in
linzen. In 100 gram linzen zit twee keer zoveel als de Aanbevolen Dagelijkse
Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal molybdeen. Een onsje linzen bevat
90% van de ADH aan foliumzuur. 100 Gram is goed voor de helft van de ADH aan
het aminozuur tryptofaan
en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is
daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne
en fosfor.
Verder zit koper en
vitamine B1 er in ruime mate in de linzen
Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Het is zelfs een
van de meest eiwitrijkste peulvruchten. Om die reden is het een heel goed
voedingsmiddel voor vegetariërs die om gezond te blijven wel voldoende eiwitten
binnen moeten krijgen. Verder bevatten kikkererwten:
Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Het is zelfs een
van de meest eiwitrijkste peulvruchten. Om die reden is het een heel goed
voedingsmiddel voor vegetariërs die om gezond te blijven wel voldoende eiwitten
binnen moeten krijgen. Verder bevatten kikkererwten:
- Vitamine B
- Zink
- IJzer
Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl
- Vitamine B
- Zink
- IJzer
Linzen en kikkererwten zijn lekker, erg gezond en een volwaardige vleesvervangers. De smaak is
neutraal, bijna noot-achtig en ze nemen gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Ik giet het weinige
vocht dat in een blik zit af, maar dat hoeft niet. Vers kan ook, maar die heb ik nog niet geprobeerd.
1 blik linzen of kikkererwten1 teentje knoflook (voor de liefhebbers)1 flinke ui1 bak paddenstoelen2 of 3 plakjes zongedroogde tomaatjes, klein gesneden of
geknipt1/4 paprika3-5 eetlepels noten-olijf- of zonnebloemolie en/of boter.4-5 dunne ringen prei van het net groene deel1/2 theelepeltje sambal manis (niet vegetarisch) of
Sambal oelek, dat is wel vegetarisch, peper, zout, kruiden, bijv. basilicum of tuinkruiden.i.p.v. zout gebruik ik ook wel een volle eetlepel gedroogde nasi kruiden (even wellen in warm water)
Bak de gesnipperde ui en prei ringetjes met zout en peper in
de olie , of in olie met wat boter (voor de lekkere smaak) goudgeel. Voeg
de blokjes paprika toe en na een paar minuten de gesneden paddestoelen,
als die een licht kleurtje hebben de linzen. Steeds omscheppen en alles in
4-6 min. bakken samen met de sambal. Vlak voor het opdienen wat basilicum over
de groenten strooien.
Opdienen met rijst, pasta en/of een salade
Opdienen met rijst, pasta en/of een salade
Geen opmerkingen:
Een reactie posten