Fruit

Moes van (bevroren) bosvruchten ongeveer 1 liter, in 15 minuten klaar.
Heel lekker, gezond, vol vitamines.

330-350 gram (bevroren) of verse rode vruchten in een pannetje doen.
Voeg water toe tot een klein stukje boven het fruit, ongeveer 1-2 cm. Het fruit moet niet 'zwemmen.' Dan wordt de moes te waterig.
10-12 dessertlepels gewone suiker, (of na het koken bijv. Candarel of een andere zoetstof, want dat verliest zijn zoetkracht als het gekookt heeft.)
1 zakje vanille suiker
1 snufje zout


Breng  het fruit met het zout, gewone suiker en water aan de kook. Laat het daarna 6-8 min. heel zachtjes  door koken.
Maak de fruitmix met een staafmixer in 10-20 seconden glad.
Giet de warme moes daarna door een fijne zeef  om de harde pitjes er uit te halen. De massa flink aandrukken tot alle moes in de onderste pan zit.

Meng daarna in een bekertje met een klein beetje water of  afgekoelde moes, 1 bijna volle eetlepel aardappel zetmeel of maizena en maak er een glad papje van. Giet dit onder voortdurend roeren bij de moes. De moes kan na het aanmaken nog even aan de kook gebracht worden, maar dat hoeft niet. Het moet warm de dikte van karnemelk hebben, koud is de moes nog iets steviger !
Leg een goed sluitend deksel op de pan en roer af en toe, om een vel te voorkomen.

Zowel koud als warm: heerlijk bij ijs, vla yoghurt , karnemelkse pap, rijstepap enz. 
De moes is 4 dagen houdbaar in de koelkast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten