Groenten-aardap.


Ouderwetse Rode kool

Ingrediënten voor de kool:
1     flinke rode kool van 1kg of meer
2     eetlepels  suiker
3     kruidnageltjes
2-3 eetlepels  azijn
1     Laurierblad
½    theelepeltje zout
mesp. nootmuskaat
1 kg  zure appels aan blokjes gesneden.
2 eetlepels suiker
½ theelepeltje kaneel
De appelblokjes in een schaal doen en bestrooien met de kaneel en suiker.  Met een deksel erop wegzetten voor het verkleuren.
Snijdt de rode kool in fijne repen van ongeveer een halve cm of fijner, of snij de kool gehalveerd op een snijmachine. Voeg de azijn, 2 eetl. suiker, het zout, de kruidnageltjes, het laurierblad en wat nootmuskaat toe. Met 1 beker water aan de kook brengen. Af en toe omscheppen. Na ong. 1 uur de appelblokjes met de kaneel en de suiker toevoegen, een paar keer omroeren en nog 1-1/2  uur zachtjes laten sudderen.
 Proef daarna af en toe, de kool moet zachtzuur smaken, maar niet té zuur, eventueel nog wat suiker of azijn toevoegen.

Haal het laatste half uur zo nodig het deksel van de pan, zodat het teveel aan vocht verdampt. Maak de kool na het koken aan met een paar lepeltjes maïzena of aardappelmeel om het laatste beetje vocht wat te binden. Het laurierblad en zo mogelijk, de kruidnageltjes verwijderen.
Overgeschoten Rode kool kan gemakkelijk worden ingevroren en enkele weken bewaard worden.

******



(Oven) aardappelen met groenten en paddenstoelensaus. 3-4 personen. 
Bewerkelijk, reken op 45 min. voorbereiding.

750-1000 gr. aardappelen
Stevige groenten bijv: boontjes, bloemkool of broccoli. ong. 700-800 gram.
Of: 1 zak mixgroente (vers) of bevroren. 750 gram


 Voor de saus:
1 bakje paddenstoelen
1 fijngesneden ui
1 volle eetlepel (glutenvrije) of gewone bloem
2x 4 eetlepels boter en/of rijst- olijf- of notenolie, voor de saus, en voor de aardappelen.
2-3 kopjes melk.
 mespuntje peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, gedroogde, basilicum.

1. Kook een paar uur van te voren de geschilde, of afgeboende aardappelen in water met een bouillonblokje ong. 6-7 min. een beetje gaar, Goed droog schudden en in de koelkast laten afkoelen.

2. Bak de fijngesneden ui in boter met olie, zout en wat peper goudgeel. Doe de gesneden paddenstoelen erbij en laat het onder voortdurend omscheppen in 3-4 min. een heel licht kleurtje krijgen. Als de pan droog wordt wat boter en olie toevoegen. Haal de pan van het vuur en als het vet niet meer borrelt, een volle eetlepel (glutenvrije) bloem erdoor roeren. Daarna beetje bij beetje de melk. Niet alles in 1 keer! Dunner maken kan altijd met wat extra melk. De warme saus moet goed vloeibaar zijn, iets dunner dan yoghurt. Extra peper of andere kruiden naar eigen smaak toevoegen.

3. Verwarm de oven intussen voor op 220-240 graden. De aardappelen in stukjes snijden en omschudden met wat olie, zout en paprikapoeder. In een ruime braadslee doen en in ongeveer 30-40 min. lichtbruin bakken. 2-3 x omscheppen en zo nodig een beetje olie toevoegen. Eventueel de laatste 3 min. de grill aan.

 4. Kook terwijl de aardappelen bakken, de in stukjes gesneden groenten met een beetje zout in ong. 6-10 min. beetgaar. Afgieten en wat nootmuskaat er over strooien. Als de aardappelstukjes een bruin kleurtje hebben de groenten erbij doen en door elkaar scheppen, bovenop komt de paddenstoelensaus. Alles nog 10-15  min lekker heet laten worden in de oven

Een iets snellere manier van klaarmaken: Gebruik dezelfde ingrediënten als hierboven beschreven: 
De aardappelen eerst kort koken, na het afkoelen opbakken met wat olie, zout en paprikapoeder in een grote hapjespan. Als de partjes mooi bruin zijn de beetgare groenten erdoor roeren en de warme paddenstoelensaus bovenop gieten. Nog 5-10 minuten doorwarmen. De smaak en structuur van de ovenaardappelen is echter veel lekkerder.

*****

Witlof salade met zoet-zure dressing

4 struikjes witlof
1/2 blikje mandarijntjes
3-4 walnoten
1/2 appel
1 eetlepel suiker
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt of kwark
1-2 eetlepels sap van de mandarijntjes
peper, zout. Voor een apart smaakje: een snufje Djintan (gemalen komijnzaad), of kerriepoeder.



Snijdt de witlof in reepjes van ongeveer 1 cm. De harde kern eruit halen. Hoe dikker de bladeren worden, hoe bitterder!
Alle verdere ingrediënten in een beker mengen en af en toe proeven. Als het te zuur smaakt, wat extra suiker toevoegen, en/of wat mayonaise. De dressing over de reepjes witlof verdelen en goed omroeren. De witlof afgedekt nog een uurtje laten staan en voor het opdienen nog eens omroeren.

Lekker bij friet, aardappelpuree of macaroni. De kaassticks op de foto zijn vegetarisch, maar niet glutenvrij.

******

Frisse Aardappelsalade
5-7 grote aardappelen
1 bouillonblokje
½ theelepeltje mosterd
1 afgestreken eetlepel suiker
4-5 eetlepels mayonaise
3-4 eetlepels yoghurt
1 blaadje verse basilicum fijngesneden, of een ½ theelepeltje gedroogde
2-3 augurkjes
1/4 kleine ui of wat bieslook
1 eetlepel witte azijn
1/2 appel in blokjes gesneden, Peper, zout, eventueel een snufje paprika of kerrie poeder.

Kook de aardappelen niet te gaar in water met het bouillonblokje. 
Als je aardappelen liever in een stoompan kookt, doe dan later een mespuntje bouillonpoeder door de saus.
Laat de aardappelen na het afgieten enkele uren afkoelen in de koelkast. Daarna in blokjes of plakjes snijden. Snijdt intussen de augurken en het uitje fijn. Meng alle ingrediënten, behalve de aardappelen beetje voor beetje in en schaal en proef af en toe. Zoals het mengsel smaakt, gaat de salade straks ook smaken. Als het wat te zuur wordt, wat suiker erbij, en/of wat mayonaise. Giet de saus over de aardappelen en roer het om, zo nodig na 30 minuten nog wat van de saus toevoegen, omdat de aardappelblokjes een deel ‘opzuigen.’ Lekker bij allerlei brood en/of een gemengde salade.


*****

Gegratineerde aardappel met wortel, boontjes en broccoli 4-5 personen

750-1000 gr. aardappelen
3 winterwortels
1 stronkje broccoli of bloemkool
1 handje sperzieboontjes
Of: ongeveer een 1/2 zak mix groente uit de supermarkt (diepvries)
1-2 fijngesneden uien
1 bekertje kook room
150-250 gr geraspte pittige kaas
5 el boter of olie
peper, zout, nootmuskaat, 
paprikapoeder

Schil de aardappelen en wortel en snijd ze in dunne plakjes.
Was de boontjes en broccoli en snijd die ook in kleine stukjes. Doe als eerste de wortelplakjes en de boontjes bij de al licht gebruinde ui  in 6-10 min. een beetje garen. Met een deksel op de pan! Na 5-7 minuten de rest van de groente, alles nog 5-6 min laten garen.
Zet de kookroom in een pannetje op een laag vuurtje, roer de geraspte kaas erdoor tot het gesmolten is.
Vet een ovenschaal goed in en strooi wat zout op de bodem. Leg daarop eerst een laag met olie ingesmeerde aardappel-plakjes, daarna de laag groentemix met wat zout, peper, nootmuskaat, 2/3 van de gesmolten kaas en de kookroom. De laatste laag bestaat uit aardappelplakjes. Olie de bovenste laag aardappelplakjes goed in, bestrooi ze licht met zout, giet er de rest van de gesmolten kaas met kookroom over. Als laatste wat paprikapoeder.

Laat de gratin in het midden van een op 240 °C voorverwarmde oven in ongeveer 25 min. lichtbruin worden, daarna de oven op 150 °C en nog  30 min laten garen. Als laatste de oven nog 3 min. op de grill stand zetten voor een mooi korstje.


******
Witten bonen bevatten 15,8 gram eiwit per kopje. Daarnaast zitten er grote hoeveelheden vezels, ijzer, koper, mangaan en vitamine B1 in. Witte bonen kunnen gedroogd worden gekocht en moeten dan in water worden geweekt. Ook uit een potje is het een prima 'vleesvervanger,' net als alle peulvruchten.

Witte bonen in tomatensaus
Gedroogde witte bonen goed spoelen en ong. 10-12 uren in water met wat zout laten weken en in ong. 45-60 min. gaarkoken in het weekwater. Witte bonen in een pot zitten in een soort gelei. Giet de witte bonen in een vergiet en spoel met warm water de gelei eraf. Het is een voedzaam, gemakkelijk en lekker hoofdgerecht. en veel lekkerder dan bonen in kant en klare tomaten saus!


1 pot witte bonen 720 gram in witte gelei, (of gedroogde witte bonen)
1 blikje of zakje tomatenpuree  70 of 140 gram (naar smaak)
0,4 ltr melk
40 gram margarine
1 volle eetlepel bloem of glutenvrije bloem
peper, zout, nootmuskaat

In een pan de margarine smelten en daarna met de bloem tot een glad papje roeren.
Langzaam en al roerend de melk toevoegen met wat peper en zout.
Op een heel laag vuurtje al roerend de tomatenpuree en daarna de witte bonen toevoegen.
Blijven roeren tot het glad, goed warm is en ong. de dikte van yoghurt heeft. Net als met veel tomaten gerechten wordt de kleur pas echt oranje na verwarming! Begin dus niet met teveel tomatenpuree.
Als het te stevig is, ietsje melk toevoegen en goed doorroeren
Heerlijk met gemengde sla en stokbrood. Ook met aardappelpuree, gekookte aardappels en een vegetarische snack  heel smakelijk


****

Koolschotel voor 3-4 personen. Bereidingstijd ong. 25 min. De oventijd is afhankelijk van de dikte van de lagen. Reken op 30 min. of iets meer.

1 spitskool, of witte of groene kool.
1-2 uitjes. of een prei
2 zongedroogde. tomatenplakjes in stukjes, of 1 theelepeltje tomatenketchup
1 pakje aardappelpuree, of zelf aardappelpuree maken.
Melk en water voor de aardappelpuree, zie pakje
1 eetlepel groentepoeder of maizena om de kool wat te binden
2 eetlepels vegetarische juspoeder
6-8 plakken (extra) belegen kaas.
boter en/of olie, zout, peper, nootmuskaat en naar smaak een mespunt sambal.
Manis is niet vegetarisch, oelek wel.



 Snij de kool redelijk fijn en kook die met heel weinig water en zout in 12-15 minuten gaar.
Intussen de aardappelpuree klaarmaken met  zout, boter en nootmuskaat.
De ui of prei fijn snijden en licht opbakken, als het een kleurtje heeft de tomatenstukjes, of ketchup erbij. De juspoeder met warm water aanmaken en bij het ui of preimengsel gieten. Eventueel nog wat sambal door de uien-prei saus roeren. 1 minuut laten indikken.

Door de uitgelekte kool wat nootmuskaat en de groentepoeder of maizena roeren en in een ovenschaal doen. Daarop komt de uien-of prei saus. Daarop een laag aardappelpuree. Bovenop de plakken kaas en die bestrooien met wat paprikapoeder.
In de oven op 200 gr. tot er onder in de schaal luchtbelletjes naar boven komen. Nog 2-3 minuten de gril aan, voor een mooi bruin korstje.


***********

Spinazie taart, hoofdgerecht met bijv. gemengde sla.
Dit is wat bewerkelijker, reken op 30-40 minuten

Voldoende uitgelekte spinazie of andijvie (gaar)
10 fijngehakte paddenstoelen
1 uitje, fijngehakt
4 eetl. geraspte pittige kaas
4 eetl. geraspte kaas voor bovenop
1 eetl. groentepoeder of aardappelmeel  (om de groenten aan te maken)
6 velletjes diepvries bladerdeeg
Snufje zout, peper en paprikapoeder
Beetje melk of losgeklopt ei
Zacht kwastje, lage taartvorm 20-24 cm
Laat de velletjes bladerdeeg op hun papiertje ontdooien




Meng intussen de groentepoeder of aardappelmeel met de spinazie of andijvie.
Bak de ui en de paddestoelen lichtbruin met de rest van de kruiden
Meng de spinazie, of andijvie en de kaas er doorheen. Nog 1 min laten sudderen. 
Vet de vorm in, bekleed ze met het bladerdeeg tot de rand. Prik wat gaatjes in het deeg met een vork. Vul de vorm met het groentemengsel. Van de overgeschoten deegstukjes weer een plat lapje maken, en smalle reepjes snijden voor bovenop.
Smeer wat melk of losgeklopt ei over de bovenkant


Strooi de rest van de kaas over de taartjes, Oven op 200 gr. in 18-25 min lichtbruin bakken. Of volg gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bladerdeeg!



1 opmerking: