Soep

De bouillonblokjes die ik in veel soeprecepten gebruik zijn: of glutenvrij, of vegetarisch. Een combinatie  heb ik nog niet kunnen vinden omdat vaak een duidelijke omschrijving ontbreekt.

Tomaten-groentesoep met verse ingrediënten 8 personen

2,5 ltr water
6-7 grote, donkerrode tomaten 2-6 bouillonblokjes
1/2  uitje 
1 teentje knoflook (voor de liefhebbers)
2-3 dunne reepjes paprika
75 gram verpakte verse soepgroenten of soepgroenten uit de tuin.
1 pakje Honig groentesoep (niet glutenvrij)
Of : Smaakmaker groentensoep Maggi. Bevat nauwelijks gluten.
En extra soepgroentes zoals een paar fijngesneden selderie stengels en 1-2 winterwortelen in blokjes, wat bloemkool, boontjes en wat extra zout of bouillonblokjes enz
.
1 hand rijst
1/2 theelepeltje gedroogde selderij
1 mespuntje gedroogde basilicum (of takje verse)
2 handen elleboogjes macaroni, of glutenvrije macaroni of spaghetti, 
1 klein blikje of zakje tomatenpuree, of gezeefde tomaten uit een pakje (niet direct helemaal gebruiken!)
2-3 eetlepels olie.

Naar smaak wat fijngesneden bieslook, pas op het laatst toevoegen!
 

De tomaten kunnen ontveld worden, maar ik pureer ze en laat het velletje er aan.
Breng het koude water, en (eventueel het pakje groentesoep), de soepgroenten en 2 van de bouillonblokjes al roeren aan de kook.
In een blender of met de staafmixer de tomaten pureren (haal eerst het witte hart er uit!) Als de soep kookt, de tomatenprut en de rijst er bij doen. Ongeveer 15 minuten zachtjes laten pruttelen.Bak intussen de fijngesnipperde ui (en/of het teentje knoflook) en de blokjes paprika licht op in olie met wat peper en zout. Na 15 min. de macaroni en het uitjesmengsel in de soep doen.
Ongeveer de helft van de tomatenpuree erbij doen. Tomatensoep wordt na een tijdje pruttelen pas 'roder' van kleur, dus begin met niet te veel!
Nog eens 15 min. laten pruttelen. Proeven en zo nodig nog wat bouillonblokjes en tomaten puree er bij doen. Op het laatste moment de bieslook, gedroogde selderij en/of de basilicum toevoegen.



Pittige, snelle en gebonden tomatensoep voor 4-5 pers.

45 gram roomboter
55 gram bloem, of 45-50 gr. glutenvrije bloem
1/2 liter melk
1/2 liter of ietsje meer, warm water
1 blikje tomatenpuree 140 gr. (niet helemaal gebruiken)
1 flinke ui
2 eetlepels rijst
2 -3 bouillonblokjes
1/2 theelepeltje selderij
mespuntje Provençaalse kruiden of bonenkruid.
boter of olie, zout en peper
Smelt de boter, als het heet is even van het vuur halen, roer het meel spiegelglad door de boter. Langzaam de melk met het warme water door  de roux roeren tot alles glad is. Terug op het vuur zetten en roerend aan de kook brengen met ruim de helft van het blikje tomatenpuree. Intussen de uit in dunne ringen snijden en licht opbakken met peper en zout
Dit bij de soep doen inclusief olie en de rijst. Nog 15 min. heel zachtjes laten pruttelen. Als de soep te bleek is nog wat tomatenpuree toevoegen en goed roeren.

De tomatenpuree kan ook vervangen worden door 1 pak tomatensap, of tomaten uit blik
( beiden vaak al erg zout, dus let op) Aanvullen met melk of water tot ruim 1 liter. De roux van boter en bloem  dan halveren of helemaal weglaten!


Gemakkelijke groentesoep voor 8 personen

2,5          liter water
2-6          bouillonblokjes, naar smaak.
1 zak      150 gr verse soepgroenten (of soepgroenten uit eigen tuin)
1 pakje   groentesoep honig 1,5 ltr. (bevat veel gluten!)
Of: op smaak brengen met meerdere bouillonblokjes en extra groenten en kruiden.
Maggi tuinkruiden bouillon toevoegen kan ook, maar dat bevat weer wel een beetje gluten.

1             selderijstengel
1/2          klein uitje, fijngesnipperd, (even heel licht opbakken is erg lekker)   
1-2 eetl   smaakversterker voor soepgroenten (bevat  een ietsje gluten!)
2             dunne reepjes paprika in fijne blokjes gesneden.
1,5          streng vermicelli, of 2-3 volle handen glutenvrije vermicelli of spaghetti
Opzetten met koud water en roerend aan de kook brengen. Na 15 min. zachtjes sudderen de (glutenvrije) of gewone vermicelli toevoegen en nog 15 min laten pruttelen. Eventueel het 1/2 en gesnipperde uitje kort opbakken in 1 eetlepel olie met de blokjes paprika.



Aspergesoep  voor 4 personen

  
45 gram roomboter
55 gram bloem, of 45-50 gr glutenvrije bloem
1 blikje of pot asperges (het vocht komt in de soep)
2-3 bouillonblokjes
5 dl melk, tot 1 ltr aanvullen met het aspergenat en water,
Nootmuskaat, witte peper, 1 mespuntje gedroogde selderij.

Bereidingswijze
Boter smelten en met bloem glad roeren, daarna van het vuur halen en asperge nat, melk en water erbij doen. Dan de bouillonblokjes toevoegen en al roerend de soep aan de kook brengen.
5-8 min heel zachtjes laten sudderen. Asperges intussen in stukjes van ong. 2 cm snijden en toevoegen. Nog eens 5 min. heel zachtjes laten garen. De laatste minuten de selderijsnippertjes  toevoegen.
**************


Champignonsoep voor 4 personen

1   bakjes champignons van ongeveer 300 gram.
½  liter melk aangevuld met  ½ ltr water.
55 gr. bloem
of 45-50 gr glutenvrije bloem
45 gr. margarine of roomboter
2-3 bouillonblokjes, peper, nootmuskaat, zout.
1/2  theelepel gedroogde selderij

Bereidingswijze
Boter smelten en met bloem glad roeren, daarna van het vuur halen. Water en melk langzaam toevoegen en glad roeren. De helft van de champignons fijnhakken en gelijk in de soep doen.
 2-3 bouillonblokjes en wat nootmuskaat toevoegen. Tijdens het sudderen de andere helft van de champignons in dunne plakjes snijden en lichtbruin bakken met een kleine ui, peper en zout. Laat dit mengsel ook nog 8-10 min mee-sudderen.



**************


Broccolisoep: Bereidingstijd 10-15 min. kooktijd 20 min.

Nodig voor 1,5 liter:
1    struikje broccoli 500 gr of wat meer.
1    ui of stuk prei
1    volle eetlepel bloem (of glutenvrije bloem)
2    eetlepels. boter of olie
2    selderij stengels
3    bouillonblokjes (naar smaak)
1    flinke aardappel 
½   theelepeltje smaakversterker groentesoep
1    liter warm water
¼   ltr melk
½   flesje kookroom
      peper, zout, snufje gedroogde. basilicum, wat geraspte kaas.

Bak de fijngesnipperde ui met wat zout en peper goudgeel in olie of boter. Haal de pan van het vuur en roer er daarna 1 eetlepel bloem doorheen. 
Snijdt intussen de broccoli in fijne stukjes, er mogen ook stukjes van de stronk net onder de roosjes bij.
Snijdt de aardappel en de selderijstengels  in kleine blokjes. Doe het water en de melk in een ruime pan en breng het met de bouillonblokjes aan de kook. Voeg alle ingrediënten toe, op de kookroom en de kaas na. Laat de soep 15-20 min heel zachtjes garen. Daarna met een staafmixer de soep glad maken. Regelmatig roeren en pas de laatste 3 min de kookroom er bij doen.

Op het bord wat geraspte kaas er over strooien. 
Bewaar deze soep niet te lang, na ruim een dag gaat ze al sterk 'ruiken' !!

************

Heerlijke erwtensoep

Nodig voor 3 liter: (deze hoeveelheden halveren kan natuurlijk ook)

650 gram   spliterwten (eerst goed spoelen met koud water en uit laten lekken in vergiet)
2,5  liter     koud water
300 gram   verse erwtensoep groenten (ik knip de grove stukken fijn)
4-6             bouillonblokjes, eerst proeven. Rookworst maakt de soep ook zouter!
1                eetlepel smaakversterker voor groentesoep
3                grote aardappelen, wassen voor ze in blokjes gesneden worden!
1                selderij stengel in blokjes of een half theelepeltje  gedroogde selderij
1                snufje peper
1                laurierblaadjes, na het koken verwijderen.

Eventueel 1 rookworst voor de vleesliefhebbers. 
De gespoelde spliterwten even  los roeren.
Opzetten met 2,5 liter koud water en al roerend langzaam aan de kook laten komen met de 4 bouillonblokjes. Af en toe het groenige schuim met een theezeefje er afscheppen.
Als het mengsel kookt, 45-50 min zachtjes laten pruttelen en af en toe doorroeren.

Pas daarna
 alle andere ingrediënten toevoegen en weer opnieuw aan de kook laten komen. Zonder de eventuele rookworst! Nog ongeveer 50 min heel zachtjes laten pruttelen en af en toe doorroeren.

Als er worstliefhebbers zijn eerst een hoeveelheid soep uit de pan halen (voor de vegetariërs) en daarna pas de in dunne plakjes gesneden worst toevoegen. De worst nog 2-3 min. laten meewarmen.


TIP: Te dunne warme! erwtensoep maak je lekker stevig door 1-2 eetlepels aardappelpuree uit een pakje, op te lossen in een schaaltje lauwe soep. Daarna het mengsel goed door de pan soep roeren.
                   
                                                          **************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten